ΕΡΤ Live



Αναμετάδοση από το ThePressProject.gr

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Η ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΥΨΕΛΗΣ.


  
Μέσα στον καύσωνα του Δεκαπενταύγουστου, σε μια πόλη αδειανή, λόγω της ολιγοήμερης ανακωχής των κατοίκων της με την καθημερινή βιοπάλη, ο δήμαρχος κος Καμίνης έστειλε, το Σάββατο 18 Αυγούστου, τα ΜΑΤ και την αστυνομία στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης. Οι δυνάμεις καταστολής περικύκλωσαν το διατηρητέο ανοιχτό κτήριο, που την ώρα εκείνη στέγαζε μικρό αριθμό βιοκαλλιεργητών και έκτοτε παραμένουν στους παρακείμενους δρόμους, ελέγχουν τους περαστικούς και δημιουργούν μια εικόνα που, αν δεν αποτύπωνε την εξαιρετικά επικίνδυνη πολιτική καταστολής της δημοτικής αρχής, θα ήταν γκροτέσκα και σουρεαλιστική.

  Ο δήμαρχος Αθηναίων δεν βρήκε ούτε μια ώρα από τον χρόνο του για να πάρει μέρος στη δραματική συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (22/8), όπου ο ένας μετά τα τον άλλο οι αιρετοί εκπρόσωποι δήλωναν την αντικειμενική παύση λειτουργίας των δήμων, λόγω της μνημονιακής πολιτικής και αποφάσιζαν κινητοποιήσεις. Βρήκε όμως χρόνο να οργανώσει μια επίδειξη δύναμης, αποδεικνύοντας ότι είναι, όπως εύστοχα σημειώνει η δημοσιογράφος κα Λώρη Κέζα σε σχετικό άρθρο της στο Βήμα (23/8), «δήμαρχος από άλλο πλανήτη».

  Στην ενέργειά του αυτή ο κος Καμίνης προέβη απολύτως αυθαίρετα, κατά παράβαση ειλημμένων αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου, που έχει ορίσει διαπαραταξιακή επιτροπή για τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, η οποία θα φέρει σχετική εισήγηση στο συμβούλιο. Η επιτροπή συνήλθε μια φορά με πρόσκληση της αρμόδιας αντιδημάρχου κας Κοντοσταθάκου και αναμένεται η συνέχεια των εργασιών της. Σ’ αυτή τη συνεδρίαση προσήλθαν οι εκπρόσωποι της Ανοιχτής Πόλης Ελένη Πορτάλιου (δημοτική σύμβουλος) και Μήτση Βρασιβανοπούλου (κοινοτική σύμβουλος), καταθέτοντας εκτενές υπόμνημα θέσεων, το οποίο είναι δημόσια γνωστό. 

  Κατά παράβαση, λοιπόν, αυτής της διαδικασίας
η οποία δεν είχε ολοκληρωθεί, τα ΜΑΤ και η αστυνομία έκαναν κατάληψη στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης και την περιβάλλουσα περιοχή. Η Αγορά ήταν ανοιχτή στους πάντες, πολύ περισσότερο στη δημοτική αρχή, αφού υπήρχαν τέσσερις σταθερές εκδηλώσεις την εβδομάδα (δύο συλλογικές κουζίνες, αγορά βιοκαλλιεργητών και λογοτεχνική βραδιά) καθώς και πολλές άλλες δραστηριότητες, επιτροπές πρωτοβάθμιων σωματείων, επιτροπές αγώνα κλπ. που τον Αύγουστο είναι ελάχιστες λόγω διακοπών. Βεβαίως, το Συντονιστικό της Συνέλευσης των Κατοίκων είχε την ευθύνη της φύλαξης του χώρου, που σήμερα γίνεται μεγαλύτερη όταν στην περιοχή δρα ανενόχλητο το φασιστικό παρακράτος της Χρυσής Αυγής. Έτσι, όποιος ήθελε να επισκεφθεί την Αγορά σε μια ώρα που ήταν κλειστή έπρεπε να συνεννοηθεί μαζί του.

  Η Ανοιχτή Πόλη καταδικάζει τις παράνομες ενέργειες και την πολιτική καταστολής του δημάρχου Αθηναίων. Απαιτεί να φύγουν αμέσως τα ΜΑΤ και η αστυνομία. Το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να συζητήσει ελεύθερα, όχι υπό το κράτος των όπλων. Εμείς διαθέτουμε τα όπλα της κριτικής. Όποιος κάνει πολιτική με την ασφυξία των δακρυγόνων θα κερδίσει την καταγραφή του στην ιστορία της πόλης ως νέος «Ομέρ Βρυώνης».

  Επαναλαμβάνουμε τις θέσεις της Ανοιχτής Πόλης, που επανειλημμένα έχουμε κάνει σαφείς. Ως ενεργά μέλη του Συντονιστικού της Συνέλευσης της Δημοτικής Αγοράς δεν διεκδικούμε την ιδιοκτησία του χώρου από τον Δήμο Αθηναίων, άλλωστε η ιδιωτική ιδιοκτησία των δημόσιων υποθέσεων και των δημόσιων χώρων της πόλης, πράγμα που συμβαίνει κατά κόρον στην Αθήνα, βρίσκεται στον αντίποδα του αξιακού και του πολιτικού προτύπου της Ανοιχτής Πόλης. Πήραμε την πρωτοβουλία, με τη συνηγορία 4.000 υπογραφών δημοτών, πριν από έξι χρόνια, για να ανοίξει η Αγορά που ήταν κλειστή και αραχνιασμένη. Είχαμε προηγουμένως δώσει ένα μεγάλο αγώνα ώστε να κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο, να μην κατεδαφιστεί και στη θέση της να ανεγερθεί πολυώροφο γκαράζ. Έκτοτε τιμήσαμε τη δέσμευσή μας: να αποδοθεί η Αγορά στους κατοίκους.

  Στην Αγορά έχουν πραγματοποιηθεί κοντά 1.000 εκδηλώσεις όλων των ειδών και όλων των αντιλήψεων. Το σημαντικό δεν είναι μόνο ο αριθμός και η ποιότητα των εκδηλώσεων αλλά το ότι οι κάτοικοι της Κυψέλης και της Αθήνας, που έλαβαν μέρος σ’ αυτές, δεν κλήθηκαν σε ένα προγραμματισμένο ραντεβού από τον φορέα διοργάνωσης. Αυτοδιαχειρίστηκαν τις επιθυμίες και τις ανάγκες τους και δημιούργησαν εξαρχής αυτές τις εκδηλώσεις. Στην Αγορά έγιναν πολλά, από συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις μέχρι συλλογικές κουζίνες, σχολικές εκθέσεις, πάρτυ, συνελεύσεις επιτροπών γειτονιάς και το υποδειγματικό σχολείο για τους μετανάστες. Όλα αυτά έγιναν πρωτόβουλα, συμμετοχικά και εθελοντικά, με ίδιους πόρους και ψυχή, αποδεικνύοντας ότι οι άνθρωποι δεν είναι οι ιδιοτελείς ιδιώτες του κυρίαρχου συστήματος αλλά πολίτες ικανοί να συμμετέχουν και να δημιουργούν τη «δημόσια ευτυχία», όπως θα το έλεγε η φιλόσοφος Χάνα Άρεντ. Το σημαντικό είναι ότι επικράτησε ένα πνεύμα ισότητας – δίπλα στο Μένη Κουμανταρέα παρουσίαζαν λογοτεχνία τα παιδιά – ότι όλες οι ηλικίες και τα ενδιαφέροντα βρήκαν στέγη.

  Η Ανοιχτή Πόλη διεκδικεί αυτός ο άλλος πολιτισμός της καθημερινότητας να συνεχίσει να παράγεται στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης. Να μη σβήσει κάτω από τους ήχους των ασπίδων των ΜΑΤ ένα πείραμα που απέδειξε ότι μια άλλη ανθρώπινη καθημερινότητα της συνύπαρξης, της δημιουργίας και της αλληλεγγύης είναι εφικτή. Αυτό τον πολιτισμό η Ανοιχτή Πόλη θα υπερασπιστεί μέχρι τέλους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου